Duim op voor meer achtzaamheid

De Week tegen eenzaamheid schijnt een week lang het licht op een verdrietig en groot probleem. Een probleem dat niet alleen in jouw omgeving aan de orde is, maar in alle delen van NL en daarbuiten. Een probleem dat aan de oppervlakte zo onzichtbaar is. Dat stil aanwezig is omdat eenzame mensen zich schamen om het te uiten. In onze Nederlandse samenleving is het verdrietig dat mensen niet mogen zijn wie ze zijn. Altijd weer een oordeel, een commentaar, verwondering of afwijzing als je afwijkt van de standaard, als je anders bent dan anderen.

1 op de 3 Nederlanders is eenzaam
Bij eenzaamheid denken mensen al snel aan ouderen die dagen alleen in huis zitten, die naast veel televisie kijken, maar weinig afleiding hebben. Gek eigenlijk dat ook hier het stigmatiserende karakter zo aanwezig is. Want eenzaamheid kent geen leeftijd, geen man-vrouwverdeling, geen taalbarrière. Wel is het zo dat eenzaamheid toeneemt met de leeftijd. Maar laten we niet vergeten dat er in 2016 ook veel jongeren eenzaamheid kennen. Maar daar zeker niet voor uit durven komen. Het is een grote onzichtbare groep.

Licht maakt blij
Nu de dagen korter worden, het later licht en vroeger donker wordt, hebben vooral eenzame mensen het extra lastig. Het leven op straat verplaatst zich meer naar binnen. Kinderen spelen minder op straat, mensen hebben minder tijd voor een praatje en de levendigheid op straat neemt af.

Met het korter worden van de dagen en de wisseling in jaargetijden neemt ook het aantal zonuren af. Terwijl gebleken is dat zonlicht een positieve werking heeft op iemands humeur. Het helpt in gevallen van chronische of acute depressie, door de synthese van endorfine (hormonen die ons een goed gevoel geven) te stimuleren. Zonlicht doet ook eenzame mensen zoveel goeds.

Feestdagen
Van zomer naar herfst. Van herfst straks naar de winter. Voor veel eenzame mensen komen dan die verplichte feestdagen weer dichtbij. Feestdagen die voor hen niet heel anders zijn dan doordeweekse dagen. En dat terwijl we allemaal geleerd hebben dat niemand met de feestdagen alleen moet zijn. Dat het draait om saamhorigheid, om samen zijn en samen delen.

Met de feestdagen in het vooruitzicht is het goed om extra stil te staan bij die mensen die eenzaam zijn. Sta eens stil bij mensen die zich eenzaam voelen in een groep, een gezin of die geen familie en vrienden meer hebben en dus echt alleen zijn. Voor hen geen ‘Libellemoment’ en met de hele familie in de mooiste feestkleding om de dinertafel. Geen cadeautjes onder de kerstboom, geen sinterklaasavond, geen warme chocolademelk na een gezellige strandwandeling. Nee, ook tijdens de feestdagen zijn deze mensen eenzaam. Juist in een feestmaand is het gevoel van eenzaamheid extra aanwezig.

Nu ik betrokken ben bij Stichting Achtzaam zet dit mij aan het denken. Als we toch allemaal iets extra’s doen voor iemand in de buurt. Niet alleen met de feestdagen, maar gewoon op een doordeweekse dag. Gewoon omdat het kan, omdat de zon schijnt, de herfst is begonnen of welke reden dan ook. Iets doen voor een ander geeft de mooiste voldoening die bestaat. Geef eens een extra glimlach, steek je hand uit naar een ander, doe een stapje extra en biedt een luisterend oor. Een achtzame wereld is een mooiere wereld. Samen een vuist maken tegen eenzaamheid en een duim opsteken voor meer achtzaamheid.

Ik nodig je van harte uit mee te doen en samen met ons de wereld een stuk achtzamer te maken. Ik ben benieuwd naar jouw ideeën en acties. Deel ze via onze facebookpagina en nodig anderen ook uit om een steentje bij te dragen. Geef jouw achtzame duim door aan iemand in jouw omgeving en samen bouwen we aan een achtzame samenleving.

Meer weten? www.achtzaam.nl

Met achtzame groet,
Eveline Reversma

Fleur van den Horn

Fleur is binnen Achtzaam verantwoordelijk voor marketing & communicatie, social media en de verbindingen maken met investeerders, partners & sponsors. Haar grootste uitdaging is dan ook de samenleving weer achtzaam te maken. E: fleur@achtzaam.nl T: 06-57559650

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-