Week tegen eenzaamheid 2016 van start!

Vandaag start de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Dat eenzaamheid in onze moderne samenleving een groot probleem is dat veel mensen treft weten we wellicht allemaal wel. Eén op de drie Nederlanders voelt zich alleen of eenzaam. Eén op de drie! Dat zijn dus heel wat mensen in jouw sportles of bij jou op kantoor. Bij jou in de straat of in de klas. Maar ook in je familie- en vriendenkring. Nederlanders van alle leeftijden.

Helaas is het beeld van de vereenzaamde oudere die achter de geraniums zit weg te kwijnen hardnekkig. Ken jij mensen van je eigen leeftijd of jongeren die eenzaam zijn? Of misschien ben je zelf eenzaam? Weinig mensen lijken zich hierover uit te spreken. Het is moeilijk toe te geven dat je je eenzaam voelt. Maar waarom is dat eigenlijk? Misschien omdat het voelt als falen, als tekort schieten in deze wereld die extraverte sociale mensen op een troon zet? Of is het schaamte, omdat je denkt niet te voldoen in de huidige prestatiegerichte maatschappij?

Het is echter een illusie te denken dat eenzaamheid extraverte sociale mensen of succesvolle mensen niet treft, ook zij kunnen zich alleen of eenzaam voelen. Ten eerste hoef je niet alleen te zijn om je eenzaam te voelen. Wellicht herken je het gevoel dat je je in een relatie soms eenzamer kan voelen dan zonder partner. En ook succesvol, bekend of beroemd zijn blijkt geen middel om eenzaamheid buiten de deur te houden.

In het zomernummer van LINDA en in dit interview met de Volkskrant sprak schrijfster Saskia Noort openhartig over eenzaamheid en hoe succesvol zijn dit gevoel bij haar juist in de hand heeft gewerkt. Toen Hans van der Togt afgelopen maand door het AD geïnterviewd werd naar aanleiding van de start van een nieuw ‘Rad van Fortuin’, het tv-programma waarmee hij zijn naam vestigde, sprak hij openhartig over hoe eenzaam hij zich soms voelt. “Ik zal het maar eerlijk zeggen: het is hier soms best eenzaam.” Prompt kreeg hij in het tv-programma Pauw de gelegenheid om te spreken over zijn ouderdom en eenzaamheid. Blijkbaar een nieuwswaardige uitspraak dus. Deze week was Katja Schuurman nieuws toen zij aangaf eenzaam te zijn geweest na haar scheiding van Thijs Römer.

Eenzaamheid discrimineert niet. Het let niet op je leeftijd, op je huidskleur, op het aantal vrienden dat je hebt of op hoe succesvol je bent. Eenzaamheid raakt ons allemaal. In de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor dit probleem. Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact.

Wil je weten wat je kunt doen om het bespreekbaar te maken, wil je een luisterend oor bieden en proberen er oog voor te hebben? Help ons het taboe en de schaamte rond eenzaamheid te doorbreken.

Door het invullen en delen van deze enquete help jij ons eenzaamheid nóg beter aan te pakken.

Neem contact met ons op voor overige mogelijkheden!

Met achtzame groet,

Eveline van Zanten

 

admin

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-