Eenzaamheid, een groot taboe…

…en toch, 1 op de 3 Nederlanders (her)kent het!

Dat eenzaamheid een groot taboe is weten wij inmiddels al sinds 2015, het jaar waarin wij – idealisten – dachten iets te kunnen doen om eenzaamheid aan te pakken.

1 miljoen eenzame ouderen…

We richtten ons in het eerste jaar op ouderen, want in Nederland zijn er 1 miljoen ouderen die eenzaam zijn, dat is nogal wat! Bovendien heb ik altijd een zwak voor deze generatie gehad. Mijn relatie met mijn eigen oma en opa’s waren ook intens en ik zat in de bus vroeger ook altijd naast ouderen die graag een praatje met me maakten – ik trok dat blijkbaar aan en ik was begaan met de mooie gesprekken over vroeger.

Ik wilde – net als vriendin/collega Mirjam zo graag iets maatschappelijks doen en met Stichting Achtzaam dachten we dat we, door het aanbieden van vrijwilligers (die we opleidden tot luister-maatjes), ouderen die eenzaam zijn of zich alleen voelen, konden helpen. We waren regelmatig op de radio en in de krant en spraken mensen aan op lokale markten. Op die markten heb ik genoeg mensen gesproken die in een 1-1 gesprek aangaven zich eenzaam of alleen te voelen. Helaas heb ik van deze mensen na zo’n gesprek nooit meer iets vernomen.

Vanuit deze “maatschappelijke stage” van 2 jaar weten we dat eenzaamheid onder ouderen moeilijk aan te pakken is. Het is een generatie die vanuit gewoonte heeft geleerd om voor elkaar te zorgen. En daarom is het voor hen moeilijker te bevatten waarom hun eigen kinderen of omgeving dat niet kan. De acceptatie om dan “vrijwilligers” deze aandacht te laten geven, is moeilijk… En geef toe, jij zou toch ook liever willen dat je “inner-circle” deze aandacht aan je geeft?

Week voor Achtzaamheid

Onder andere om die reden is ons maatjesproject gestopt maar zijn we wel actief het hele jaar door om eenzaamheid bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken. Zo organiseren wij jaarlijks door het hele land de ‘Week voor achtzaamheid‘, een week waarin vrijwilligers samen met kinderen ouderen in woonzorgcentra bezoeken. De voldoening die deze week ons geeft is enorm, ouderen zijn zo blij en kunnen hier altijd nog heel lang op teren… Lijkt het jou ook wat volgend jaar (laatste week juni) als vrijwilliger mee te doen in jouw gemeente? Lees dan hier meer! En natuurlijk is 1 week per jaar niet genoeg, maar we hopen mensen hiermee een zetje te geven om gedurende de rest van het jaar dit zelf ook op te pakken.

Jongeren eenzamer dan ouderen…

Maar als je denkt dat eenzaamheid van de ouderen is, dan heb je het mis! Er is enorm veel eenzaamheid onder jongeren en laat dat nou een doelgroep zijn die wél geholpen wil worden. Als je 20, 30 of 40 bent heb je (als alles meezit) nog een heel leven voor je en die hebben we dan ook regelmatig gesproken de laatste jaren. Ook millenials (generatie geboren tussen 1980 en 2000) gaan massaal naar de psycholoog, omdat ze onder druk staan van deze maatschappij.

Eenzaamheid aanpakken, hoe dan?

Mirjam en ik hebben het laatste jaar een groot onderzoek gedaan onder mensen die eenzaam zijn. De uitkomsten zijn spectaculair. Alle ideeën en aannames die we hadden hebben we gevalideerd en bijgestuurd met de feedback uit dit onderzoek. En met deze ideeën gaan we nu iets moois ontwikkelen!

Wat het is wat we gaan doen, deel ik graag met je in mijn volgende blog. Kan je niet zo lang wachten op deze blog, meld je dan hier aan om een maandelijkse update te ontvangen over ons nieuwe project of bel/email me voor meer informatie!

Met achtzame groet,
Fleur van den Horn

T: 06-57559650
Email: fleur@achtzaam.nl

 

Wat zijn de voornaamste vormen van eenzaamheid?

Sociale eenzaamheid
Sociale eenzaamheid draait om minder contact hebben met andere mensen dan je wenst. Denk aan het missen van vrienden, kennissen of collega’s. Het sociaal netwerk schiet tekort. Er is een sociale behoefte. 

Emotionele eenzaamheid
Emotionele eenzaamheid treedt op als iemand een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen. Meestal gaat het om de levenspartner. Er is een emotionele behoefte. 

Existentiële eenzaamheid
Bij existentiële eenzaamheid kunnen mensen zich eenzaam voelen ongeacht de relaties die zij hebben. Deze vorm van eenzaamheid zou een existentiële aangelegenheid zijn, een zingevingsprobleem.

Fleur van den Horn

Fleur is binnen Achtzaam verantwoordelijk voor marketing & communicatie, social media en de verbindingen maken met investeerders, partners & sponsors. Haar grootste uitdaging is dan ook de samenleving weer achtzaam te maken. E: fleur@achtzaam.nl T: 06-57559650

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-