Week tegen eenzaamheid 2015

Het is fantastisch dat Coalitie Erbij de Week tegen Eenzaamheid 2015 jaarlijks organiseert! Nederland bewust maken over het thema eenzaamheid. Want over de problematiek en gevolgen van eenzaamheid, is bij de meesten van ons nog steeds onvoldoende bekend. Dit thema zou toch meer wekelijkse of maandelijkse aandacht moeten krijgen. Ja, hoe krijg je dit voor elkaar?

Eerlijk gezegd wisten wij er ook weinig van Tot de bewuste dag in januari, dat ons plan geboren werd. Geraakt door het grote aantal eenzame ouderen en de schrijnende filmpjes. Deze bewustwording heeft ons tot actie gezet. Nu willen ook wij dit thema groots aanpakken, proactief en preventief.

Zaterdag 26 september jl. werd er aandacht besteed aan dit thema op NPO 2. Wat ik zo mooi vond in dit programma, zijn de volgende bewustwordingsvragen:

  • Kun jij je inleven wat eenzaamheid met je doet?
  • Wat is eenzaamheid?
  • Wat kun je doen tegen eenzaamheid?
  • Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid?
  • Hoe kun je eenzaamheid voorkomen?
  • Wie is er eigenlijk verantwoordelijk om eenzaamheid op te lossen?

Veel mensen werden geïnterviewd en er was een grote gemene deler. Iedereen vindt het mensonterend en -onwaardig, als een burger, na 10 jaar dood in haar huisje te hebben gelegen, wordt ontdekt en niemand haar heeft gemist. Niemand wil toch zo dood gaan? Maar waar begin je? Bij dit groeiende aantal? Men beweert zelfs dat het volksziekte nr. 1 gaat worden.

Achtzaam is nu ruim 8 maanden bezig om de organisatie op te bouwen. Wij willen uiteindelijk minstens 500.000 mensen uit de cirkel van eenzaamheid halen. Hoe? Met de kracht van aandacht. Een goed doordacht concept om het welzijn te vergroten van de eenzame(n).

Maar wij kunnen het natuurlijk niet alleen. Dankbaar zijn we nu met hulp van een team van professionals. Wij allen werken nu op basis van vrijwilligheid. En om onze missie te realiseren willen we graag in verbinding met organisaties en partijen, die op basis van synergie met ons willen samenwerken. Want in een synergetische samenwerking kom je tot een groter geheel, toch?

Ons team is gepassioneerd over en betrokken bij het thema eenzaamheid. Wij zijn deze maand van start gegaan in twee gemeenten om een goed beeld te krijgen van de behoeften van mensen die eenzaam zijn. Daarna volgt de landelijke uitrol. Kijk gerust eens verder op onze website www.achtzaam.nl of wellicht kunnen we samen van gedachten wisselen?

Met bezielende groet,

Grace Zonneveld

Mirjam Paap

Mirjam Paap is binnen Achtzaam o.a. verantwoordelijk voor woordvoering, HR, fondsenwerving & subsidies en fiscale & juridische aspecten. E: mirjam@achtzaam.nl T: 06-51041009

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-