Week voor Achtzaamheid vraagt oprechte aandacht voor kwetsbare ouderen

Over een week, op maandag 26 juni begint de tweede ‘Week voor Achtzaamheid’. Een week waarin allerlei activiteiten worden georganiseerd in het land, zo ook in Aalsmeer, Amsterdam-IJburg, Epe, Hoogeveen, Katwijk en Noordwijk. Het doel van deze week is eenzame mensen zich verbonden te laten voelen met de wereld om hen heen. Juist met de vakantieperiode voor de boeg, bestaat er een grote kans dat veel mensen alleen achterblijven. Om iedereen hiervan bewust te maken, brengt Stichting Achtzaam mensen samen.

Wat gaan we doen in de Week voor Achtzaamheid?

Gedurende de hele week zullen vrijwilligers van Achtzaam zich verspreiden over delen van het land en gaan ze samen met kindjes of studenten van lokale BSO’s of scholen langs bij ouderen in woonzorgcentra met kleine attenties en lekkernijen, gesponsord door lokale ondernemers.

Het programma:

 • Maandagochtend 26 juni:
  Bezoek Business-School Alfa College aan woonzorgcentrum de Noorderbrug in Hoogeveen
 • Dinsdagmiddag 27 juni:
  Bezoek Kok Kinderopvang aan woonzorgcentrum de Wilbert in Katwijk.
  Optreden van De Zingende Koffiemeisjes, de Wilbert in Katwijk.
 • Woensdagmiddag 28 juni:
  Bezoek BSO UniKidz aan Buurtzorg Amsterdam IJburg.
 • Donderdagochtend 29 juni:
  Bezoek Solidoe de Berenboot aan Zorgcentrum Aelsmeer in Aalsmeer.
 • Donderdagmiddag 29 juni:
  Bezoek BSO Koppel aan Woonzorgcentrum De Boskamp in Epe.
  Optreden van de Zingende Koffiemeisjes, de Hoogwaak in Noordwijk.

Kortom, een week vol mooie momenten om even stil te staan bij het feit hoe belangrijk het is om aandacht te schenken aan elkaar, helemaal zo net voor de start van de zomervakantie. Samen kunnen we het verschil maken en eenzaamheid doorbreken!

Over Stichting Achtzaam

Stichting Achtzaam, is sinds begin 2015 opgericht. Door achtzaamheid, de kracht van aandacht, wil Stichting Achtzaam een positieve bijdrage leveren aan het leven van kwetsbare personen. Het aanpakken van eenzaamheid is niet zo ingewikkeld; we moeten het gewoon doen. Het is een kwestie van weer oprechte aandacht hebben voor elkaar, ofwel samen bouwen aan een achtzame samenleving. Het onderwerp bespreekbaar maken is heel belangrijk, want het is geen schande, eenzaamheid kan iedereen overkomen. Voor degene die dit betreft: je kunt het aan de buitenkant vaak niet zien en mensen kunnen geen gedachte lezen, dus praat er over, geef het aan. Mensen willen vaak meer dan je denkt. Voor iedereen geldt: durf te vragen en durf te kijken, we kunnen zoveel meer voor elkaar betekenen als we achtzaam zijn naar elkaar.

Feiten over eenzaamheid

Cijfers op basis van recente lokale GGD-monitoren laten zien dat 38% van de Nederlanders te maken heeft met eenzaamheidsgevoelens. Bij 30% is sprake van matige eenzaamheid, vaak tijdelijk of incidenteel. Bij 8% is sprake van ernstige aanhoudende eenzaamheid.

Mede mogelijk gemaakt

De Week voor Achtzaamheid is mede mogelijk gemaakt door de steun van Fonds 1818, Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

 

Fleur van den Horn

Fleur is binnen Achtzaam verantwoordelijk voor marketing & communicatie, social media en de verbindingen maken met investeerders, partners & sponsors. Haar grootste uitdaging is dan ook de samenleving weer achtzaam te maken. E: fleur@achtzaam.nl T: 06-57559650

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-