Werken als vrijwilliger bij Achtzaam

“Zou jij een blog willen schrijven voor Achtzaam over waarom jij vrijwilliger bent geworden?” Die vraag kreeg ik toegestuurd van Mirjam, een vraag die ik de laatste tijd steeds vaker krijg van mensen om me heen.

Toen ik klaar was met mijn VMBO opleiding heb ik veel getwijfeld welke vervolgopleiding ik wilde gaan doen. Zou ik graag de bloemenbranche ingaan waar ik mijn creativiteit kwijt kan, of zal ik de zorg in gaan, waar ik voor anderen kan zorgen en mensen kan helpen? Die vraag heeft erg lang door mijn hoofd gespookt, totdat ik had besloten om de bloemenbranche in te gaan. Ik heb in de mooiste bloemenwinkels gewerkt, ik heb leuke opdrachten mogen behandelen en fijne klanten mogen ontmoeten. Maar een tijd terug begon het toch weer aan me te knagen dat ik misschien wel de foute keuze had gemaakt en dat ik me beter thuis zou voelen in de zorg.

En juist op dat moment kreeg ik een telefoontje of ik interesse had om vrijwilliger te worden bij Achtzaam, een stichting die zich inzet voor eenzame 65-plussers. Over dat besluit heb ik niet lang hoeven nadenken. Achtzaam kwam precies op het goede moment op mijn pad!

Na een kennismakingsgesprek met Mirjam wist ik het zeker, dit is een stichting waar ik me wel eens heel goed thuis zou kunnen gaan voelen. Hun doeleinden passen goed bij het beeld dat ik heb bij het helpen van eenzame ouderen. Bij de mensen langsgaan, af en toe bellen en een achtzaamheidje, om te laten weten dat zelfs wanneer de vrijwillige luistercoaches er niet zijn op dat moment, er nog steeds aan ze gedacht wordt.

Als ik in de bloemenwinkel aan het werk ben, merk ik ook dat er veel ouderen zijn die zich eenzaam voelen. Klanten die net even langer blijven staan om hun verhaal te kunnen vertellen aan iemand die even tijd voor ze maakt. Ze vertellen over de dingen die gebeurd zijn in hun leven, of over de boodschappen die ze nog moeten gaan doen. Weer een teken dat ouderen behoefte hebben aan een luisterend oor, ongeacht of het een belangrijk verhaal is, of niet.

Hoe mooi is het, als je de vrije tijd die je hebt kunt besteden aan anderen die zich eenzaam voelen en zich door jouw bezoekjes, aandacht en achtzaamheidjes misschien wel wat beter kunnen gaan voelen.

Dus als mensen mij vragen waarom ik vrijwilliger ben geworden bij Achtzaam geef ik hen het volgende antwoord: “Omdat ik er blij van wordt.”

 

Wil jij ook vrijwilliger worden bij Achtzaam en een 3-daagse opleiding volgen tot luister-coach? Meld je dan nu aan! Onze nieuwe reeks trainingen starten weer in januari …

Fleur van den Horn

Fleur is binnen Achtzaam verantwoordelijk voor marketing & communicatie, social media en de verbindingen maken met investeerders, partners & sponsors. Haar grootste uitdaging is dan ook de samenleving weer achtzaam te maken. E: fleur@achtzaam.nl T: 06-57559650

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-