Kom in balans als je eenzaamheid bent

Het is een tijdje stil geweest van onze kant, maar dat betekend bepaald niet dat we stil hebben gezeten! We zijn enorm druk bezig met onze SAM app, waarmee we ook graag mensen die eenzaam zijn willen helpen om in balans te komen. De missie van Achtzaam is dat we ons willen inzetten voor mensen die eenzaamheid ervaren, maar we willen daarnaast iedereen ook preventief helpen in de voorkoming van eenzaamheid.

Eenzaamheid is een nogal beladen thema en echt niet alleen maar voor ouderen zoals de media ons wil doen geloven. We hebben er allemaal wel eens mee te maken toch? Dat je je alleen en onbegrepen voelt? Het komt voor in alle leeftijden en lagen van de bevolking. Niet voor niets is het zo’n ‘hot topic’ geworden, want volgens de onderzoeken voelt 1 op de 3 Nederlanders zich in meer of mindere mate eenzaam en het kan ook jou overkomen vandaag of morgen, doordat je uit balans raakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen zelf in actie moeten komen om iets tegen eenzaamheid te doen en dat is zeker voor jongere mensen nog goed mogelijk.

Wat zijn de gevolgen en wat kun je doen:
Er is best veel wat je zelf kunt doen en ondernemen, om er voor te zorgen dat eenzaamheid niet chronisch wordt. Want dat wil je écht niet! Langdurige eenzaamheid kan namelijk leiden toch allerlei negatieve lichamelijke gevolgen zoals hartfalen, grotere kans op Alzheimer, enz. Als je je langdurig eenzaam voelt maakt je lichaam overmatig cortisol aan (het stresshormoon). En dat vormt zich vervolgens tot een soort plaque in de hersenen, waardoor allerlei verbindingen afbreken en het dus steeds moeilijker voor je wordt om uit de eenzaamheid te komen. Iets wat je dus absoluut wilt voorkomen!

Zorg dus dat je verbonden blijft en schaam je niet. Je kunt aan de oorzaak niet altijd iets doen, maar wel aan de aanpak. Niet iedereen kan aan jouw buitenkant zien hoe jij je voelt en je hoeft je hun verbaasde reactie “Jij? Hoe kan dat nou?” als je het wel kenbaar maakt, niet persoonlijk aan te trekken. Je bent geen looser en waarschijnlijk lucht het enorm op om er over te praten. Als je dat niet kunt met iemand in je omgeving, zoek dan professionele hulp. Die is er ook op de SAM app. Niet alleen wordt het onderwerp ‘eenzaamheid’ op meerdere plaatsen belicht, we hebben zelfs twee in dit onderwerp gespecialiseerde coaches die op de app hun tips en challenges delen en die jou (of iemand die je kent) graag verder helpen. Hieronder delen we er een aantal om je een idee te geven.

  • Challenge: Durf jij de drempel over?
    Een drempel die je zelf creëert, is een drempel waar je zonder hulp moeilijk overheen stapt. Soms heb je gewoon even een zetje nodig, omdat dat te gaan doen wat je graag wilt doen!
  • Challenge: Hoe pak ik die eenzaamheid aan?
    Wat vind jij het allerbelangrijkste in je leven en in je werk? Kun je je niet voorstellen dat je zou leven in een wereld zonder die waarde.

Daarnaast kun je via de app ook de oorzaken waarom je eenzaam kan worden aanpakken. Vaak ontstaat dat vanuit een situatie waar je uit balans bent geraakt. Bijvoorbeeld omdat je financiele problemen hebt, je werkeloos bent geworden, je weinig toekomstkansen ziet, of je gezondheid je parten speelt. Situaties waarbij je eigen netwerk – als je die hebt – je vaak niet begrijpt, of geen tijd heeft hier naar te luisteren en je hierin te steunen.

En als jij nu degene bent die in vertrouwen wordt genomen, wees je dan bewust hoe pijnlijk je verbaasde reactie kan zijn en dat mensen zich steeds meer in hun isolement terug gaan trekken des te vaker ze dit mee maken. Geef iemand een luisterend oor en wat van je tijd, desnoods verwijs je ze door naar Achtzaam of de SAM app.

En weet dat wij uit ervaring spreken, wanneer we zeggen dat aandacht alles mooier maakt en dat je er zelf ook heel blij van wordt! Dus bezoek de komende week eens iemand die je een tijdje niet bezocht hebt en die het misschien even hard nodig heeft. Maak elkaar blij!

TIP

 

Cursus creatief leven
Leven en de uitdagingen van het dagelijkse leven (weer) aangaan, vraagt om creativiteit. Dat alleen is echter niet genoeg om langdurige eenzaamheid te verhelpen. Het is wél een breekijzer waarmee je vaste patronen kunt doorbreken. Dus rest nog om nu de eerste stap te zetten.

Mirjam Paap

Mirjam Paap is binnen Achtzaam o.a. verantwoordelijk voor woordvoering, HR, fondsenwerving & subsidies en fiscale & juridische aspecten. E: mirjam@achtzaam.nl T: 06-51041009

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-