Depressie en eenzaamheid

Deze week las ik het verhaal van Eleanor Crick op de nieuwssite van de NOS. Een prachtige jongedame van inmiddels 24 jaar die tot haar 14e een vrolijke puber was. Na en mede door het overlijden van haar moeder, in 2010, begon zij zich steeds somberder te voelen. Zij stortte zich op haar studie en raakte in een nog dieper dal.

Door haar depressie voelde Eleanor zich heel eenzaam. Ze miste iemand om mee te praten en iemand die begreep hoe ze zich voelde. Mensen om haar heen merkten wel dat er wat aan de hand was, maar omdat ze er zelf nooit over sprak (uit schaamte), kwam daar verder niets uit. Uiteindelijk zocht Eleanor hulp bij een psycholoog en lukte het haar uit het dal te klimmen.

Nieuwe campagne “Omgaan met depressie”

Deze week is tevens de nieuwe campagne gestart van het ministerie van Volksgezondheid om depressies beter bespreekbaar te maken. Een op de twintig Nederlanders kampt met een depressie. Dat zijn er meer dan 800.000. Vooral vrouwen zijn er vatbaar voor, blijkt uit cijfers van het Trimbos Instituut.

Ongeveer een kwart van de vrouwen (ruim 24 procent) heeft ooit in haar leven een depressie meegemaakt. Bij mannen ligt dat percentage lager, namelijk 13 procent.

Naast het feit dat depressie in de meeste gevallen ook eenzaamheid veroorzaakt, hebben beide nog veel meer gemeen. Eenzaamheid is ook nog altijd een groot taboe en is – net als bij depressie – vooral onder jongeren kritisch. Vanwege de vele programma’s die we zien, denken de meeste mensen dat eenzaamheid iets is wat vooral onder ouderen een probleem is. In Nederland zijn net zoveel ouderen als jongeren eenzaam. Gelukkig hebben jongere mensen vaak nog de wil hier iets aan te doen, alleen weten ze vaak niet hoe…

Hoe aan te pakken?

Om terug te komen op Eleanor…
Zij adviseert mensen die met een depressie kampen: praat erover!
En de mensen om hen heen raadt ze aan om open vragen te stellen, zoals ‘hoe gaat het met je?’.

SAM helpt hierbij

Samen met mijn collega Mirjam hebben we sinds december vorig jaar een nieuwe app SAM op de markt gebracht waarin we gratis tips, challenges (korte opdrachten waar je echt even voor moet gaan zitten) en activiteiten aanbieden. Deze worden allemaal geplaatst door professionals, zoals coaches en therapeuten, die het – net als wij belangrijk vinden – om jou te helpen je weer beter te voelen. Het gaat je helpen inzicht te krijgen in jouw situatie en patronen te doorbreken.

Wat tips en challenges op SAM die je hulp kunnen bieden

  • Geef aan hoe het echt met je gaat

Wees de komende week eens eerlijk over hoe het met je gaat als mensen er naar vragen.

Als je in een negatieve spiraal van schuld, schaamte en oordeel over jezelf zit, pak pen en papier. Kom uit je negatieve spiraal met deze challenge!

En mocht je meer (intensievere) begeleiding nodig hebben, dan ben je slechts één klik verwijderd van het maken van een afspraak met een coach of therapeut via onze app. Zij zijn het vangnet voor jou!

De SAM app is te downloaden via de App Store en Play Store en is gratis in gebruik!

Heel veel sterkte!

Met achtzame groet,

Fleur van den Horn

Fleur van den Horn

Fleur is binnen Achtzaam verantwoordelijk voor marketing & communicatie, social media en de verbindingen maken met investeerders, partners & sponsors. Haar grootste uitdaging is dan ook de samenleving weer achtzaam te maken. E: fleur@achtzaam.nl T: 06-57559650

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-