Ik draag mijn lot, maar eenzaam zijn, is zwaar…

Als eenzaamheid chronisch wordt, kan het een vast patroon zijn geworden. Je kunt je niet meer losmaken van het gevoel, je draagt je lot, je vraagt je af hoe lang je de film van je leven, van dit eenzame, zinloze bestaan en het alleen zijn nog moet bekijken. Het beïnvloedt je hele leven, het maakt je verdrietig en boos. Anderen begrijpen je niet en je trekt je daardoor steeds verder terug.

Eenzaamheid is een individueel en ingewikkeld probleem
Eenzaamheid is een gevoel dat we allemaal wel kennen. ‘Wel eens eenzaam zijn’, is echter heel wat anders dan (zeer) ernstig eenzaam zijn of je je hele leven lang al eenzaam voelen. Simpele oplossingen en interventies werken dan niet. Als eenzaamheid lang duurt, kan het de werking van de hersenen beïnvloeden. Je wordt achterdochtig, ziet in de blik van anderen een bedreiging, je trekt je steeds verder terug. Ook je gezondheid gaat achteruit. Je hormoonhuishouding raakt in de war en je hebt permanente stress. Het omgaan met eenzaamheid vraagt dan ook om maatwerk.

Niemand helpt me, ik voel me in de steek gelaten
Als je eenzaam voelt, is dat een (alarm) signaal van je lichaam dat je zelf in actie moet komen, net als bij honger en dorst. Als je wacht tot er eindelijk iemand komt om je te eten of drinken te brengen, kan het te laat zijn, je moet er zelf voor zorgen, anders kom je om. Ook als je je eenzaam voelt, is goed voor je zelf zorgen de enige effectieve oplossing. Als je dat niet doet, kies je er zelf voor om je eenzaamheid als lot (te blijven) dragen. Dat klinkt hard, maar als je zelf geen actie onderneemt, kan het mis gaan……….Je moet bereid zijn je gehechtheid aan pijn op te geven. Stap uit je slachtofferrol!
Eenzaamheid is het fysiek ervaren tekort (in patronen) aan verbinding met andere mensen (definitie van Jeannette Rijks). Bij eenzaamheid en pijn is bij wetenschappelijk onderzoek dezelfde hersenactiviteit gemeten. Eenzaamheid wordt vaak ervaren als burn-out en depressie. We hebben het leven met anderen nodig, wacht dus niet tot je gevoel van eenzaamheid vanzelf overgaat of iemand anders je komt helpen. Kom zèlf in actie!

In welke situaties is er nu precies sprake van eenzaamheid?
Je bent of voelt je eenzaam als dat voor jou zo is, je dat zelf vindt, beleeft en zegt. Je kunt je eenzaam voelen in heel veel verschillende situaties. Kijk maar eens naar de onderstaande foto bij deze blog. Als je leven op z’n kop staat omdat er opeens iets verandert, kun je je even heel eenzaam voelen. Dat is normaal, dat komt voor bij zowel grote, kleine, leuke en minder leuke veranderingen. Meestal (h)erkennen mensen dat niet echt als eenzaamheid, ze voelen zich gewoon even van slag, rot, leeg of hoe je het dan ook wil omschrijven. Meestal gaat dat gevoel wel weer over als je je draai weer vindt, als je zelf je nieuwe situatie hebt geaccepteerd, een nieuwe start maakt. Er is geen nieuw begin zonder een eind aan een oude situatie.

Onderneem zèlf actie. Maak een nieuwe start. Lukt het je niet alleen? Laat me dan weten hoe ik je kan helpen.

Marijke Coert

Marijke Coert is Individueel- / Verandercoach en heeft zich gespecialiseerd in deskundige hulp bij eenzaamheid bij Faktor5, Jeannette Rijks.

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-