Eenzaam in de liefde

Er zijn zoveel mensen die eenzaam in de liefde zijn. Door omstandigheden waarin ze terecht zijn gekomen of door de keuzes die ze zelf gemaakt hebben. Je kunt om verschillende redenen eenzaam in de liefde zijn. Als je de verhalen ziet, hoort of leest, is er één belangrijke overeenkomst en dat is het missen van iemand waar je je gevoel, verhaal, geluk of verdriet mee kunt delen. Iemand die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Het leven geeft ons onvermijdelijk soms pijn en dat is iets wat we zullen moeten accepteren en waar we zelf mee moeten leren omgaan. Want de gebeurtenissen in ons leven op zich kunnen we niet veranderen of terugdraaien. We kunnen wel zelf de draad (weer) oppakken.

Wat ons dat machteloze gevoel geeft

Natuurlijk leven we ons eigen leven, maken we zelf keuzes. We hebben echter ook altijd te maken met anderen. Anderen die niet altijd doen wat wij graag willen, hoe wij het graag hebben en/of rekening houden met onze gevoelens. Dus hoe zelfstandig je ook bent, welke keuzes je ook maakt, de gevolgen zijn niet altijd te voorzien en te overzien. Daarnaast hebben we niet altijd in de hand wat ons overkomt. Er kan je een ongeluk overkomen, te maken krijgen met andere mensen die het niet zo nauw nemen met wat jij belangrijk vindt, je kunt ziek worden, je niet gehoord of gezien voelen, in de steek gelaten voelen of er zijn anderen die jou of je partner iets aandoen, waardoor je leven op zijn kop staat. Ook kun je je heel eenzaam voelen binnen je relatie. Dus wel iemand naast je hebben en toch niet alles kunnen delen, je niet veilig voelen of begrepen voelen. Dat alles geeft ons vaak een machteloos gevoel.

Waarom sommige Tv-series zo’n succes zijn

In de Tv-serie ‘Gevoel voor tumor’ die nu te volgen is, zijn bijvoorbeeld veel verschillende situaties te herkennen waarin de spelers zich even heel eenzaam voelen, ook al wordt het woord ‘eenzaam’ zelf niet uitgesproken.  Wat de spelers in de serie overkomt, zijn die dingen in ons dagelijkse leven die ons allemáál kunnen overkomen en ons pijn doen. Dat raakt diep van binnen. Een opa die zijn vrouw verloren heeft. De vader die meer liefde heeft voor zijn werk en winkel dan dat hij snapt wat zijn vrouw nu eigenlijk wil, nodig heeft en belangrijk vindt. De moeder die zich onbegrepen en niet gezien voelt. Een jonge arts in spé die zelf kanker krijgt en worstelt met de gevolgen van de behandeling en zijn gevoelens. De vriendin die probeert om hem te steunen, maar wordt afgewezen omdat de onmacht van haar vriend hem parten speelt. Het zijn allemaal herkenbare levensgebeurtenissen die ons zelf of geliefden in onze naaste omgeving overkomen. Dingen die je leven op zijn kop zetten, je dagelijkse patroon verstoren en ook vaak je liefdesleven beïnvloeden.

Hoe je het leven weer kleur kunt geven

Als je in bovenbeschreven situaties komt en je leven op zijn kop staat, is het heel normaal dat je je tijdelijk rot, onbegrepen, alleen, leeg, machteloos of eenzaam voelt. Het maakt niet uit hoe je het noemt. Die gevoelens horen erbij en je hebt tijd nodig om dat wat je overkomt of overkomen is te verwerken. Het liefst wil je dat delen met iemand dichtbij, maar als je die niet hebt, misschien juist wel door die omstandigheden, zal je het in eerste instantie met jezelf moeten doen. Die verwerking heeft tijd nodig. Die tijd is voor iedereen verschillend. Na verloop van tijd komt -als het goed is- het besef dat je hetgeen je overkomen is niet kunt terugdraaien. Je kunt een ander of de situatie nu eenmaal niet veranderen. Je moet vanuit een nieuwe situatie beslissingen gaan nemen, de draad (weer) oppakken. Zet voor jezelf op een rijtje wat je belangrijk vindt in je leven, waar je goed in bent, waar je interesses liggen, waar je (weer) blij van wordt. Zorg ervoor dat je dát terugvindt en dat je niet blijft hangen in je pijn en verdriet. Onderneem actie, geef je leven weer kleur!

 

Liefde is het mooiste om te hebben,

het moeilijkste om te krijgen en

het meest pijnlijk om te verliezen

Sef – Quotes

Marijke Coert

Marijke Coert is Individueel- / Verandercoach en heeft zich gespecialiseerd in deskundige hulp bij eenzaamheid bij Faktor5, Jeannette Rijks.

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-