Eenzaamheid, dat is toch geen probleem van jongeren?

Oud en eenzaam………..

Oud en eenzaam, het wordt vaak in één adem genoemd. Veel jongeren voelen zich ook eenzaam, daar is echter weinig aandacht voor. De laatste tijd gelukkig wel steeds meer, het besef begint te komen, dat de schreeuw om aandacht van jongeren geen aanstellerij is.

Als je bijvoorbeeld als kind gepest bent, je buitengesloten voelde, kan dat doorwerken in de rest van je leven, je onzeker maken. Als je verdrietig bent vanwege de scheiding van je ouders en anderen begrijpen je niet, je je verhaal niet kwijt kunt, kan je je ook heel eenzaam voelen. Als nooit iemand aan je vraagt hoe het met je gaat, waarom je je zo gedraagt als je doet, oprechte aandacht voor je heeft, krijg je soms het gevoel dat je er niet toe doet. En zo zijn er legio redenen waarom je je doodongelukkig kunt voelen. Als je niet die aandacht, acceptatie en aanraking krijgt waar je behoefte aan hebt, kun je je heel eenzaam gaan voelen, of je nu jong bent of oud.

‘Eenzaamheid is het fysiek ervaren tekort aan (patronen van) verbinding met andere mensen[1]

Eenzaamheid is een gevoel dat je iets tekort komt, een signaal van je lichaam dat je vertelt dat je patronen van verbinding met anderen mist. Bij honger en dorst, is het een teken dat je lichaam eten of drinken nodig heeft. Bij pijn door eenzaamheid is het een signaal dat je zelf actie moet gaan ondernemen of hulp te vragen als je je eenzaam voelt. Je mist dan namelijk de verbinding met andere mensen. Eenzaamheid doet pijn, je voelt het in je lijf. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat in je brein dan hetzelfde signaal ‘oplicht’ als bij fysieke pijn. Als iemand zélf zegt: “Ik ben eenzaam”, dan is hij/zij ook eenzaam, jong of oud. Iets om uiterst serieus te nemen.

Waarom zegt iemand niet gewoon dat hij/zij zich eenzaam voelt?

Vaak lees je dat vooral ouderen last hebben van eenzaamheid. Dat maakt het moeilijk voor jongeren om te zeggen dat ze last hebben van eenzaamheid. Eenzaamheid komt onder alle leeftijdsgroepen en in alle lagen van de bevolking voor.

Soms is het ook voor iemand helemaal niet duidelijk wat dat rotgevoel nu precies is, waar het vandaan komt of waardoor het komt. Je staat er vaak niet bij stil dat een verandering in je leven de oorzaak kan zijn van je gevoel. Als je je buitengesloten voelt, als je gepest wordt, als je ouders gescheiden zijn, als je geadopteerd bent, als je ontdekt dat je als meisje op meisjes valt, als je als student op kamers gaat wonen en ga zo maar door. Er zijn veel oorzaken waardoor je je even heel verloren kunt voelen. Dat is heel normaal, maar zelf vind je het vaak raar. Je herkent je gevoel vaak zeker niet als eenzaamheid. Als het woord ‘eenzaamheid’ al in je opkomt, zeker bij een jongere, durf je het vaak niet te benoemen, want eenzaamheid is toch iets voor ouderen…..

Eenzaamheid kan ook de onderliggende problematiek zijn van bij bijvoorbeeld obesitas, depressieve klachten, stress en burn-out.

Waaruit bestaat nu ècht goede hulp bij eenzaamheid?[2]

Als je langdurig zo rot voelt en je er alleen niet meer uitkomt, kan je gevoel van eenzaamheid chronisch worden. Je rotgevoel wordt steeds erger. Chronische eenzaamheid veroorzaakt veranderingen in de werking van je hersenen. Die hersenen bepalen weer hoe je je leven vormgeeft in gedragspatronen en in denkpatronen. Die verandering maken dat je een ‘eenzaam brein’ krijgt. Je hebt een ‘eenzaam brein’ als je langer dan een jaar last hebt van eenzaamheid. Wil je eenzaamheid echt oplossen, dan is het noodzakelijk eerst iets aan dat brein te doen, zodat het weer een beetje positiever voor je gaat functioneren. Daarna kun je de vaardigheden leren die je nodig hebt om je (weer) met anderen te verbinden. Dan kun je nieuwe gewoontes leren die je nodig hebt om je met anderen te verbinden. Dan kun je nieuwe gewoontes leren die je helpen bij de nieuwe periode in je leven, gewoontes die in de plaats komen van je huidige gewoontes die verbetering in de weg staan. Met een ‘eenzaam brein’ kun je nauwelijks nieuwe dingen leren. Je staat er niet voor open. En toch moet je iets veranderen.

Je eigen hersenen aanpakken is net zoiets als jezelf kietelen: dat lukt je niet. Je hebt echt hulp nodig van iemand met verstand van eenzaamheid. Als je het zelf ook wil, kan je er dan echt weer uitkomen!

[1] definitie ‘eenzaamheid’ van Jeannette Rijks

[2] Uit ‘eenzaamheid snappen’, Copyright Jeannette Rijks

Marijke Coert

Marijke Coert is Individueel- / Verandercoach en heeft zich gespecialiseerd in deskundige hulp bij eenzaamheid bij Faktor5, Jeannette Rijks.

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-