“Ik ben bang voor eenzame feestdagen”

Hoe kun je naar de feestdagen uitzien als je gescheiden bent, je vrouw is overleden, je geen kinderen hebt of je enige zus in het buitenland woont. Je hebt wel lieve vrienden en vriendinnen, maar die gaan naar hun kinderen of de kinderen komen bij hun. Je durft ze dan ook niet uit te nodigen, denkt dat niemand op een alleenstaande man zit te wachten en je vermoedt dat ze er nauwelijks bij stil staan dat je met de feestdagen alleen zal zijn. In het dagelijkse leven zie je genoeg andere mensen en kan je vaak goed alleen zijn, maar alleen zijn met de feestdagen voelt extra beladen.

Eenzame feestdagen…echt geen ouderenprobleem

De decembermaand is een tijd vol warmte, gezin, familie en samenzijn. Deze periode is niet voor iedereen een tijd van gezelligheid. Iedereen, jong en oud, die deze warmte niet heeft, voelt zich alleen, eenzaam, verlaten, ellendig en verdrietig. Het kan zwaar zijn om de hele decemberperiode alleen te zijn zonder een levende ziel te spreken. Alleen zijn op 10 januari of 25 september is voor veel mensen iets heel anders dan op 5 december en op 25, 26 en 31 december.

Hoe kan ik me in deze tijd toch gelukkiger voelen?

Je hebt onder moeilijke omstandigheden meestal geen zin in gezellige dingen, logisch. Het lijkt of de hele wereld gelukkig is, behalve jij…Op zo’n moment sta je er niet altijd bij stil dat ieder mens in zijn/haar leven meerdere rottijden te verwerken krijgt. De één krijgt wel een beetje meer ‘voor z’n kiezen’ dan de ander. We hebben het liever niet, want we willen allemaal gelukkig zijn, ellende vermijden. Het is echter onderdeel van ons leven, onvermijdelijk. Je hebt helaas geen controle over alles wat er op je pad komt. Soms kan je invloed op dingen uitoefenen, maar omstandigheden en anderen kun je niet zomaar even veranderen. Misschien lijkt het makkelijk gezegd, maar het heeft dan ook geen zin om je er druk over te maken. Het heeft geen zin om te gaan zitten piekeren, want daar wordt je gevoel niet beter door, het geeft veel stress en teleurstelling. Richt je op de dingen die nog wel fijn, mooi en interessant zijn in je leven. Er is zoveel om nog dankbaar voor te zijn. Stap uit de tredmolen in je hoofd. Natuurlijk kun je het niet mooier maken dan het is. Maar je wereld is wat jij ervan denkt. Dus denk anders en je wereld verandert.

Wat kan ik doen om de spiraal van eenzaamheid te doorbreken?

Waar het om gaat is dat je je altijd verbonden wilt voelen met anderen, iedere dag van je leven en dus ook met de feestdagen. Als mens hebben we allemaal die behoefte. Wil je niet afhankelijk van anderen zijn om je leven leuk(er) te maken, moet je er zelf actief mee aan de slag om die verbinding te maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat je niet zomaar, zonder navraag te doen, moet aannemen dat je vriend(in)nen de hele kerstperiode met hun gezin bezig zijn. Mogelijk hebben ze wel tijd voor een wandeling overdag of kan je hen zelf te eten vragen. Dat hoeft geen ingewikkeld kerstdiner te zijn. Een pan soep of een gekochte visschotel e.d. is ook goed! Als het goede vrienden zijn, kun je als het goed is je gevoelens vrijuit bespreken. Mogelijk nodigen ze je dan spontaan uit. Neem zelf dus initiatief, altijd! Als dat je niet lukt, ligt eenzaamheid op de loer.

Het is nu begin november. Wacht niet tot op het laatste moment. Je leven kan weer leuker worden als je zelf initiatief neemt. Het voordeel daarvan is ook dat je dan zelf kunt kiezen met wie je iets wilt doen en wat je wil doen. Meer plezier hebben in je leven, ook met de feestdagen, is fijn, maar het gaat niet automatisch. Word niet afhankelijk van anderen of ze jou wel vragen. Daag jezelf uit om de feestdagen te beleven met de mensen die jij graag om je heen wilt hebben. Weet je niet wie, heb je niemand? Vraag dan de buren voor een aangeklede borrel. Wacht niet af, doe iets!

Fijne feestdagen!

Marijke Coert

Marijke Coert is Individueel- / Verandercoach en heeft zich gespecialiseerd in deskundige hulp bij eenzaamheid bij Faktor5, Jeannette Rijks.

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-