Achtzaam activiteiten

Stichting Achtzaam organiseert regelmatig plaatselijke activiteiten, zoals onze “Week voor Achtzaamheid” eind juni, waarbij wij kwetsbare mensen de aandacht geven die ze zo verdienen. Via deze pagina houden we je graag op de hoogte van al onze activiteiten en (geplande) evenementen.

Stichting Achtzaam is ook regelmatig te zien in kranten en op TV. Bekijk hiervoor onze perspagina.

Wil je meer van ons weten of een afspraak met ons inplannen voor nadere kennismaking? Neem dan graag contact op via info@achtzaam.nl.

 

Week voor Achtzaamheid, Noordwijk

Donderdag, 29 juni 2017

In navolging op het succes van vorig jaar, heeft Stichting Achtzaam voor de tweede keer een optreden gearrangeerd van De Zingende Koffiemeisjes voor de bewoners van Groot Hoogwaak in Noordwijk. Voorafgaand aan dit optreden kwamen de kinderen van groep 6/7 van basisschool Wakersduin de senioren een bezoekje brengen. Ze hadden een mand bij zich met zelfgemaakte bloemetjes om aan de bewoners uit te delen. Samen met een medewerkster van Groot Hoogwaak ging een groepje kinderen langs de senioren die niet bij het optreden aanwezig konden zijn, om ook hen even een moment van aandacht en een zelfgemaakt ‘achtzaamheidje’ te schenken. De overige kinderen hebben onder het toeziend oog van de schooldirecteur en hun lerares achtzaamheidjes uitgedeeld onder de aanwezigen in de gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Ook hier was de chemie tussen jong en oud weer duidelijk zicht- en voelbaar, met vele blije gezichten als gevolg. 

Er bestond overigens reeds een warme band tussen de school en het woonzorgcentrum, want rond de Kerst gaan er altijd kinderen zingen voor de bewoners en bovendien hebben zij de opbrengst van hun pannenkoekenverkoop tijdens de burendag van 2017 aan onze stichting geschonken. Daarvoor zijn we ze nog altijd dankbaar! Directeur Leo gaf aan dat door de deelname aan deze activiteit de band nog meer is versterkt en dus zal er zeker een vervolg aan gegeven worden. Dat is iets waar wij blij van worden.

Toen de Zingende Koffiemeisjes de eerste tonen hadden ingezet, gingen de kinderen rond met de lekkernijen, gesponsord door Albert Heijn Noordwijk, voor bij de koffie, wat men zich goed liet smaken. De kinderen zelf werden ook niet overgeslagen. Zij ontvingen naast het lekkers namelijk ook nog een presentje én het glow-in-the-dark Achtzaam armbandje. De foto’s geven aan hoe blij ze hier mee waren en daarmee heeft Stichting Achtzaam weer een groep jonge ambassadeurs geworven. 
Jong en oud zong mee met de liedjes, er werd een polonaise ingezet, maar ook gevoelige liedjes kwamen voorbij en zo werd de middag weer een waar feestje! Ook wij, de oprichtsters van Stichting Achtzaam Fleur en Mirjam, waren hier aanwezig en wij hebben opnieuw in dankbaarheid genoten van deze mooie activiteit. Het was een geweldige afsluiting van een heerlijke week, die in het teken stond van achtzaamheid. Aandacht voor elkaar, precies zoals we bedacht hadden toen we aan dit avontuur begonnen.

Aanvankelijk zou ook Hart van Nederland aanwezig zijn om een reportage te maken, maar dit werd helaas geannuleerd. Hopelijk kunnen ze er tijdens een van onze volgende activiteiten wel bij zijn, om verslag te maken en eveneens andere scholen en kinderdagverblijven etc. van harte te helpen aanmoedigen om regelmatig met kinderen een bezoekje te brengen aan senioren in de wijk. De reactie van de kinderen was:  “Dit was echt super leuk!” En van de ouderen was een veel gehoorde reactie dat ze hadden genoten. Wat wil een mens nog meer?

Week voor Achtzaamheid, Aalsmeer

Donderdag, 29 juni 2017

Ik ben vrijwilliger bij verschillende organisaties. Radio Aalsmeer, voorheen in het marketingteam van Crown Theater Aalsmeer en ook, al vanaf de oprichting ruim twee jaar geleden, voor Achtzaam. Een fantastische stichting die zich inzet voor de eenzamen onder ons. En dat zijn er nogal wat. Niet alleen ouderen. Het probleem speelt bij alle leeftijden.

Vorig jaar hebben zij derhalve de ‘Week voor Achtzaamheid’ in het leven geroepen; een week die draait om een aandachtsmomentje. Deze week was het de tweede keer dat de week werd georganiseerd. Door het hele land (van Hoogeveen tot Katwijk) werden er, door uitsluitend vrijwilligers, mooie momenten gecreëerd tussen jong en oud. De vraag of ik iets kon organiseren, kwam al maanden geleden. Dat wilde ik wel. Maar waar te beginnen?

Ik ben gaan bellen; eerst maar eens het Zorgcentrum Aelsmeer. Het leek mij de aangewezen plek. Vervolgens heb ik KDV Solidoe De Berenboot benaderd en ook zij wilden meewerken. Het leek mij leuk om de kindjes een mooie bloem te laten knutselen en die aan de ouderen te overhandigen.

Afgelopen donderdagmorgen was het zover. Tien kinderen in de leeftijd van rond de drie jaar kwamen aangelopen aan een touw met hun handjes aan gekleurde ringen, langs de Dorpsstraat naar het zorgcentrum op de hoek. Wat vertwijfeld kwamen ze binnen. Spannend hoor al die mensen. Laura van het zorgcentrum had lekkere limonade klaargezet en de koffie was bruin voor de bewoners. Tien enthousiaste dames die meteen een lach op hun gezicht kregen van die lieve ukkies. Iedereen werd ook blij van de heerlijke bosvruchtentaartjes die bakkerij Vooges voor deze gelegenheid had gesponsord. (Wat een lief gebaar).

En wethouder Ad Verburg, die ik regelmatig tegenkom en dus bereid had weten te vinden om even langs te komen, opende de ochtend met mooie woorden. Vervolgens werd er flink op los geknutseld. En niet alleen door de kinderen, nee, de dames hielpen waar ze konden. Jong en oud gingen om en om zitten en met lijm en stukjes stof werd er een heuse bloem gemaakt met groen blad en al. Een leuke bezigheid voor beide partijen. Wij konden alleen maar toekijken en hoefde weinig te doen dan alleen maar genieten van de blije interactie die ontstond.

Met ‘wij’ bedoel ik: Fleur (oprichtster Achtzaam), mijn moeder Marry Breur, drie leidsters van het zorgcentrum en drie leidster van De Berenboot. Ook was Erik de Rijk aanwezig als fotograaf die mooie plaatjes heeft weten te schieten. Na het knutselwerk, die de ouderen mochten meenemen voor op hun kamers, werden er nog een paar kinderliedjes gezongen, waarbij de handen omhoog gingen bij ‘Hoofd Schouders Knie en Teen’. “Gaan we nou weer naar Beerboot?” vroeg een ukkie. Hij had gelijk: Het was na een uur mooi geweest.

Voldaan werd de ochtend afgesloten. Ik voelde me zo gelukkig nadien. “Mooi is dit hè.” Zei Fleur, die juist door dit gevoel haar stichting samen met haar compagnon heeft opgestart. “Dit bedoel ik nou. Het is zo’n kleine moeite en het wordt zó gewaardeerd.” En dat is waar. Een klein beetje aandacht voor elkaar en dagen worden goedgemaakt. De uitspraak ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’ geldt voor jong en oud. Dat moge duidelijk zijn. Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze bijzondere ochtend en deze geweldige week (volgend jaar pak ik het zeker weer op) en ik sluit af met de woorden: ‘Achtzaam zijn, dat zouden meer mensen moeten doen!’

Miranda Gommans, vrijwilliger Achtzaam en eigenaar Miranda Gommans Tekst & Kantoor

Week voor Achtzaamheid, Amsterdam-IJburg

Week voor Achtzaamheid, 28 juni 2017

Tijdens de Week voor Achtzaamheid hebben cliënten van Buurtzorg IJburg op woensdag-middag een bezoek gebracht aan BSO UniKidz, locatie Park. Buurtzorg IJburg is een thuiszorgorganisatie die met kleine teams zorg levert aan zieke kwetsbare ouderen.

We hebben een heerlijke middag gehad!

De ouderen werden gebracht en begeleid door Dick, Linda en Ina van Buurtzorg IJburg. Twee kleinkinderen kwamen gezellig met hun oma mee. Iedereen werd hartelijk ontvangen door Manon van UniKidz, vrijwilliger Rina en Judith, vrijwilliger van Stichting Achtzaam. Na de koffie, thee en wat lekkers is de groep in tweeën verdeeld en aan de slag gegaan met het bereiden van blauwe bessenkoekjes en chocoladekoekjes.

Het was hartverwarmend om te zien hoe graag de kinderen wilden helpen. Geïnteresseerd stelden ze vragen zoals “Hoe oud bent u?” Omdat sommige ouderen doof en/of slechtziend zijn ging dat soms net even anders. Liefdevol en met aandacht werd met behulp van een schoolbord of kladblok de vraag opgeschreven en antwoord gegeven. Daarbij werd regelmatig uitbundig een duim omhooggestoken. Iedereen genoot zichtbaar van elkaars aandacht. Mooi om te zien hoe kinderen en kwetsbare ouderen elkaar ontmoeten, dat gaat prima samen!

Judith: “Toen de koekjes in de oven stonden deelden we ‘Achtzaam Glow in de Dark armbandjes’ uit. Wat een blije gezichten! Een mooi moment om te vertellen over Achtzaam en achtzaamheid. Dat het belangrijk en ook heel leuk is om aandacht te hebben voor kwetsbare ouderen. De kinderen luisterden geboeid en begrepen mede door de activiteit de betekenis ervan heel goed. ‘Wij gaan op bezoek bij mijn tante’, vertelt een meisje.”

Na de pauze kwamen de glazen potten, versiersels en glitters op tafel. Met grote concentratie werden de potten omgetoverd tot ware koekjespotten waarin de ouderen de zelfgemaakte koekjes mochten meenemen. Nadat ze waren gevuld werd met trots het eindresultaat gepresenteerd. Wie wordt daar nou niet blij van! Natuurlijk mochten de kinderen de koekjes ook proeven. Twee kinderen namen een eigen versierde gevulde koekjespot mee naar huis, omdat zij dat heel graag wilden, wat zullen ze daar thuis heerlijk van smullen.

De drankjes en alle ingrediënten voor de koekjes werden gesponsord door DEEN Supermarkten IJburg, waarvoor onze hartelijk dank!

Week voor Achtzaamheid, Katwijk

Week voor Achtzaamheid, 27 juni 2017

In navolging op het succes van vorig jaar, heeft voor de tweede keer een groepje kinderen van KOK Kinderopvang uit Katwijk dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan woonzorgcentrum Marente De Wilbert . Bij De Wilbert aangekomen hebben de kinderen geholpen om de door Albert Heijn, Zeilmakersstraat uit Katwijk geschonken achtzaamheidjes en gesponsorde lekkernijen te verdelen over de karretjes, waarmee de grote pret direct al kon beginnen. Zelf hadden de kinderen ook nog mooie knutselwerkjes gemaakt die ze aan de bewoners konden uitdelen. Samen met hun leidster, twee medewerksters van Marente en de vrijwilligers van Achtzaam (oprichter Mirjam Paap en Tineke van der Waaij) hebben ze in het grote complex met hun waren doorkruist. De stoet heeft in totaal zes huiskamers aangedaan, waarin de senioren verbleven en heeft ook het terras en de bankjes buiten bij de ingang niet overgeslagen. Zo hebben zij in totaal bijna honderd ouderen kunnen verblijden met hun bezoek. De bewoners waren zichtbaar aangenaam verrast door dit spontane bezoek en hebben van de aandacht, het lekkers en de presentjes genoten.

De kinderen gaven na afloop aan dat ze dit een super cool uitje vonden. Het uitdelen en de blije reacties vonden ze het allerleukst. En toen ze voor hun vertrek zelf ook nog met achtzaamheidjes werden verrast was het geluk compleet. Met blijde snoetjes vertrokken de kinderen weer en na afloop vernamen we van diverse ouders dat ze hadden genoten van dit bezoek. Met dankbaarheid kijken we terug op deze leuke middag. Zeker het herhalen waard!
Vanmiddag staat er om 15:00 ook nog het optreden van de Zingende Koffiemeisjes op het programma bij Marente de Wilbert in Katwijk.
Week voor Achtzaamheid, Epe

Week voor Achtzaamheid, Epe

Week voor Achtzaamheid, 27 juni 2017

Tien kinderen van Buitenschoolse Opvang ‘De Kiddo’s’ uit Epe hebben dinsdagmiddag een bezoek gebracht aan een aantal bewoners van Woonzorgcentrum De Boskamp. Bij de BSO aangekomen deelden de vrijwilligers Laura en Ahmed van Stichting Achtzaam Glow in the Dark armbandjes uit aan de kinderen. Die waren heel enthousiast en gingen gelijk een donker plekje opzoeken om de bandjes te bewonderen.

Samen met nog een vrijwilliger en een leidster van de BSO is de stoet daarna naar het woonzorgcentrum gelopen. Op het moment dat de kinderen binnen kwamen zaten er ongeveer twintig ouderen vol verwachting te wachten op de kinderen. Er werd door Laura vanuit Stichting Achtzaam een korte inleiding gegeven over de ‘Week voor Achtzaamheid’. Vervolgens nam een enthousiast meisje van de BSO het woord en vertelde dat ze mooie bakjes gemaakt hadden ‘zodat jullie je niet meer zo eenzaam voelen’. Na de opening deelden de kinderen de bakjes uit aan de ouderen. Daarna werd er een kopje koffie gedronken en kregen de kinderen een glaasje sap. Daarbij was er keuze uit drie verschillende soorten cake, gesponsord door Albert Heijn uit Epe.

Na de koffie en het lekkers werd er een quiz gespeeld. Bedacht en opgesteld door mevrouw G. van de Hel (vrijwilligers coördinator van de Boskamp) en geschikt voor jong en oud. Er kwamen vragen als; ‘welke producten geeft een koe ons?’ en ‘welke groenten groeien er momenteel in de groentetuin?’ Tijdens dit spel zag je momentjes van aandacht terugkomen en was er interactie tussen de kinderen en de ouderen. Men hielp elkaar. Je zag gezichten stralen. Iedereen genoot! De punten werden geteld en de winnaars bekendgemaakt. Er was een leuk prijsje te winnen. Als afsluiting werden er gezamenlijk nog een paar liedjes gezongen, waarbij het bekende ‘Berend Botje’ luidkeels werd meegezongen. Iedereen kijkt terug op een positieve en zeer geslaagde middag.

Week voor Achtzaamheid, Hoogeveen

Week voor Achtzaamheid, Hoogeveen

Week voor Achtzaamheid, 26 juni 2017

Maandag 26 juni jl. hebben een aantal fashion studenten van de Business School Alfa-college Hoogeveen, in het kader van de ‘Week voor Achtzaamheid’, een activiteit georganiseerd voor de bewoners van woonzorgcentrum de Noorderbrug, woonvoorziening locatie Ama Ina. Gewapend met naaimachines en fraaie stoffen hebben de studenten o.l.v. docente en vrijwilliger voor Stichting Achtzaam Ineke v.d. Molen o.a. kleine verstelklusjes uitgevoerd en enkele kledingstukken gemaakt. Organisatie Maluku Hoogeveen heeft ook tijdens deze activiteit haar medewerking verleend en hebben aanwezigen o.a. genoten van een heerlijke exotische lekkernij bij de koffie en thee.

Tijdens de Week van Achtzaamheid vinden landelijk allerlei activiteiten plaats met als doel eenzame mensen zich verbonden te laten voelen met de wereld om hen heen. Kortom, een week vol mooie momenten om even stil te staan bij het feit hoe belangrijk het is om aandacht te schenken aan elkaar, helemaal zo net voor de start van de zomervakantie. Samen kunnen we het verschil maken en eenzaamheid doorbreken! En dat hebben we samen met elkaar bewezen.

Week voor Achtzaamheid vraagt oprechte aandacht voor kwetsbare ouderen

Over een week, op maandag 26 juni begint de tweede ‘Week voor Achtzaamheid’. Een week waarin allerlei activiteiten worden georganiseerd in het land, zo ook in Aalsmeer, Amsterdam-IJburg, Epe, Hoogeveen, Katwijk en Noordwijk. Het doel van deze week is eenzame mensen zich verbonden te laten voelen met de wereld om hen heen. Juist met de vakantieperiode voor de boeg, bestaat er een grote kans dat veel mensen alleen achterblijven. Om iedereen hiervan bewust te maken, brengt Stichting Achtzaam mensen samen.

Wat gaan we doen in de Week voor Achtzaamheid?

Gedurende de hele week zullen vrijwilligers van Achtzaam zich verspreiden over delen van het land en gaan ze samen met kindjes of studenten van lokale BSO’s of scholen langs bij ouderen in woonzorgcentra met kleine attenties en lekkernijen, gesponsord door lokale ondernemers.

Het programma:

 • Maandagochtend 26 juni:
  Bezoek Business-School Alfa College aan woonzorgcentrum de Noorderbrug in Hoogeveen
 • Dinsdagmiddag 27 juni:
  Bezoek Kok Kinderopvang aan woonzorgcentrum de Wilbert in Katwijk.
  Optreden van De Zingende Koffiemeisjes, de Wilbert in Katwijk.
 • Woensdagmiddag 28 juni:
  Bezoek BSO UniKidz aan Buurtzorg Amsterdam IJburg.
 • Donderdagochtend 29 juni:
  Bezoek Solidoe de Berenboot aan Zorgcentrum Aelsmeer in Aalsmeer.
 • Donderdagmiddag 29 juni:
  Bezoek BSO Koppel aan Woonzorgcentrum De Boskamp in Epe.
  Optreden van de Zingende Koffiemeisjes, de Hoogwaak in Noordwijk.

Kortom, een week vol mooie momenten om even stil te staan bij het feit hoe belangrijk het is om aandacht te schenken aan elkaar, helemaal zo net voor de start van de zomervakantie. Samen kunnen we het verschil maken en eenzaamheid doorbreken!

Over Stichting Achtzaam

Stichting Achtzaam, is sinds begin 2015 opgericht. Door achtzaamheid, de kracht van aandacht, wil Stichting Achtzaam een positieve bijdrage leveren aan het leven van kwetsbare personen. Het aanpakken van eenzaamheid is niet zo ingewikkeld; we moeten het gewoon doen. Het is een kwestie van weer oprechte aandacht hebben voor elkaar, ofwel samen bouwen aan een achtzame samenleving. Het onderwerp bespreekbaar maken is heel belangrijk, want het is geen schande, eenzaamheid kan iedereen overkomen. Voor degene die dit betreft: je kunt het aan de buitenkant vaak niet zien en mensen kunnen geen gedachte lezen, dus praat er over, geef het aan. Mensen willen vaak meer dan je denkt. Voor iedereen geldt: durf te vragen en durf te kijken, we kunnen zoveel meer voor elkaar betekenen als we achtzaam zijn naar elkaar.

Feiten over eenzaamheid

Cijfers op basis van recente lokale GGD-monitoren laten zien dat 38% van de Nederlanders te maken heeft met eenzaamheidsgevoelens. Bij 30% is sprake van matige eenzaamheid, vaak tijdelijk of incidenteel. Bij 8% is sprake van ernstige aanhoudende eenzaamheid.

Mede mogelijk gemaakt

De Week voor Achtzaamheid is mede mogelijk gemaakt door de steun van Fonds 1818, Stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

 

Week voor achtzaamheid 26 t/m 30 juni 2017

Week voor achtzaamheid 26 t/m 30 juni 2017

Sinds twee jaar organiseren wij de week voor achtzaamheid. In deze week bezoeken we samen met kinderen van scholen senioren in woonzorgcentra. Er wordt geknutseld, gezongen en vooral genoten, want de combinatie jong en oud blijkt goud waard. Dit jaar willen wij het echter grootser aanpakken. Omdat wij helaas niet overal zelf actief kunnen zijn en we graag het verschil willen maken voor zoveel mogelijk kwetsbare ouderen in Nederland, doen we een oproep voor evenementcoördinatoren (vrijwilligers) in het hele land. Spreekt het je aan iets te doen voor kwetsbare ouderen in jouw gemeente en lijkt het je leuk om daarin gesteund te worden door een team van professionals? Lees dan vooral verder, of deel dit bericht met jouw netwerk!

+100%-