Niets is zo eenzaam als een stampvol café

Niets is zo eenzaam als een stampvol café. Je kent dat liedje van De Dijk vast wel. En anders misschien wel de versie van Solomon Burk en De Dijk samen.

Je kunt je eenzaam voelen ondanks een partner of een brede vriendenkring. Een gevoel van leegte, een gevoel van niet-verbonden zijn met de anderen, met de wereld. Iedereen voelt het wel eens. Dat is heel normaal. Als je je vaak zo voelt of al heel lang, trek je je echter steeds verder terug, ga je niet meer dat café en ligt langdurige eenzaamheid op de loer…………. Dan kun je sociaal geïsoleerd raken.

EENZAAMHEID OF SOCIAAL GEÏSOLEERD

Er zijn mensen die last hebben van eenzaamheid en er zijn mensen die sociaal geïsoleerd zijn.

Sociaal isolement betekent dat je weinig of geen sociale contacten hebt. Sociaal isolement is niet hetzelfde als eenzaamheid. Het kan wel samenvallen en/of elkaar oproepen.

Als je je eenzaam voelt, kan je je gaan terugtrekken en kan er een sociaal isolement ontstaan.

Door bijvoorbeeld een relatiebreuk, kan je minder contacten krijgen. Trek je jezelf dan terug, kan er sociaal isolement ontstaan, waardoor eenzaamheid kan ontstaan. Als je wel verbinding hebt, maar die verbinding geen betekenis voor je heeft, kun je ook het gevoel hebben dat je sociaal geïsoleerd bent en je je eenzaam voelen.

Als je je eenzaam voelt, blaas je zelfs de kleinste fouten op tot rampformaat in je gedachten. Je dekt je in tegen kritiek en het nemen van verantwoordelijkheid voor wat er fout is gegaan. Nieuwe vrienden maken lukt ook al niet als je je ellendig voelt. De meeste mensen die ernstig eenzaam zijn, zullen dan ook onder deze omstandigheden geen poging daartoe doen. Dit complexe gedragspatroon kan er toe leiden dat je nog meer van andere mensen geïsoleerd raakt.

Het verschil: eenzaamheid is een gevoel en sociaal geïsoleerd zijn is een situatie.

EMOTIONELE OF SOCIALE EENZAAMHEID

Je hoort wel eens zeggen dat iemand last heeft van emotionele eenzaamheid of sociale eenzaamheid. Iemand die last heeft van eenzaamheid boeit het verschil waarschijnlijk helemaal niet. Je voelt je rot en je wilt van dat gevoel af. Toch is het wel handig om het verschil te weten, bewust te zijn van de verschillen. Dat kan je helpen de juiste stappen te nemen. Want dat is wat je namelijk moet doen als je van je rotgevoel wilt afkomen. Actie ondernemen en dat betekent in dit geval iets anders doen dan je normaal doet.

Emotionele eenzaamheid: het gevoel dat het niet lukt om gevoelens te delen, missen van een intieme partner, een diepe emotionele band

Sociale eenzaamheid: een heel klein netwerk hebben, er alleen voor staan. De term sociale eenzaamheid wordt dan ook vaak gebruikt om uit te drukken dat iemand meer vrienden zou wensen, contacten om het dagelijks leven meer kleur te geven.

En om het dan nog wat ingewikkelder te maken, bestaat er ook nog Situationele eenzaamheid: het gevoel opgesloten te zitten in je huis, … door de situatie (ziekte, werkloosheid, armoede, …) en Maatschappelijke eenzaamheid: Je niet verbonden voelen met de samenleving. Weinig maatschappelijke betrokkenheid, bijvoorbeeld een gebrek aan deelname in vrijwilligersorganisaties.

EENZAAMHEID IS EENZAAMHEID

Eenzaamheid is eenzaamheid en kan als het chronisch is geworden (na +/- een jaar) vaak niet meer zonder professionele hulp opgelost worden. Niet iedere vorm van eenzaamheid vraagt echter direct om zeer intensieve hulp. Meestal kom je er zelf na een paar maanden wel weer uit.

Eenzaamheid is altijd een signaal van het lichaam dat er een onbalans is in jouw verbinding met anderen. Het is meetbaar in de hersenen en heeft voorspelbare gevolgen voor het brein. Uiteindelijk is er dus eigenlijk maar één soort eenzaamheid. Wat de overige omstandigheden zijn, bepaalt hoe iemand het best kan omgaan met die eenzaamheid. Denk aan persoonskenmerken, een tijdelijke situatie, gebeurtenissen in het verleden. Dus niet elke ‘soort’ eenzaamheid, maar elke persoon heeft een eigen aanpak nodig. De oplossing is dan ook te vinden in een speurtocht naar wat je als individu nodig hebt en hoe je dat kunt realiseren. Dus zoeken naar het soort oplossing dat bij jou past.

EENZAAMHEID AANPAKKEN IS DUS MAATWERK

Ieders verhaal is anders. Wat voor de één helpt, helpt een ander niet. Daarom moet je dus zèlf de drempel over. Je terugtrekken achter de TV, smartphone of laptop, (te veel) eten, (te veel) drinken, is allemaal verslavende afleiding. Als je je zo rot voelt, heb je immers helemaal geen zin in andere mensen. Dan zit je liever op in je eentje op de bank. Helaas lost dat allemaal niets op, integendeel! Kijk en luister maar eens naar deze boodschap. Want wat veroorzaakt echt verslaving, van cocaïne tot smartphones?

Als je van je gevoelens van eenzaamheid wil afkomen, is het belangrijk dat je eerst weer goed in je vel en brein komt te zitten, weten wie je precies bent en wat je belangrijk vindt in je leven. Dat is de allereerste stap dus. Je richten op de positieve kant van het leven. Wat vind je het allerbelangrijkste in je leven/werk/gezin/vriendschap/relatie? Wanneer heb je geen last van je probleem/gevoel? Wat zou je helpen om voor elkaar te krijgen wat je graag wilt? En wat nog meer? Wat nog meer….. Waarover ben je zo tevreden in je leven en wil je zeker behouden?

Dit zijn maar een paar voorbeelden van vragen waarop iedereen een ander antwoord heeft. Dus alleen jij kan deze vragen beantwoorden in jouw situatie. Iemand anders, wel iemand met kennis van zaken, kan je helpen bij het realiseren van wat je wilt veranderen in je leven. Je kunt het ècht zelf, als je wilt ben ik (of een collega) er om je te begeleiden. Je kunt me ook altijd mailen als je iets wilt vragen.

Marijke Coert

Marijke Coert is Individueel- / Verandercoach en heeft zich gespecialiseerd in deskundige hulp bij eenzaamheid bij Faktor5, Jeannette Rijks.

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-