Waarom je leven soms aanvoelt als een helse rit in de achtbaan na een (ingrijpende) levensgebeurtenis

Als er een verandering plaats vindt in je leven, groot of klein, maak je altijd een rouwproces door. Je neemt immers afscheid van hoe het eerst was.

Dat gebeurt niet alleen bij het overlijden van een geliefde. Ook bijvoorbeeld bij het krijgen van een kind, gaan samenwonen, nieuwe baan, ontslag, een ernstige ziekte, ongeval of een echtscheiding. Het verstoort je dagelijkse, gewone patronen. Het is heel normaal als je dan van slag af bent, want patronen vormen veiligheid, vertrouwdheid en voorspelbaarheid.

Je eerste reactie na zo’n life-event is ‘verdoving’ of opwinding, daarna ongeloof, vergoelijken of ontkennen, onzekerheid, verlies van vertrouwen, verwarring, neerslachtigheid. Kortom in zo’n periode voelt je leven als een helse rit in een achtbaan.
Deze periode van veranderingen wordt rouwperiode of transitieperiode genoemd en duurt gemiddeld 6 à 9 maanden.

Afscheid nemen van hoe het was, heeft dus tijd nodig. Voor iedereen is de duur van die periode verschillend. Alleen jij weet wanneer de tijd rijp is om de stap naar een nieuw leven te gaan nemen, nieuwe patronen te gaan vormen.

Hoe je de uitdaging aangaat als de tijd rijp is voor de volgende stap

Op een dag voel je zelf dat je weer open staat voor de volgende stap. De gebeurtenissen zijn feiten en kun je niet meer terugdraaien. Je herinneringen aan hoe het was blijven en daarnaast gaat het leven ook door. Het één sluit het ander niet uit. Je hoeft geen dingen weg te duwen of te vergeten als je dat niet wilt. Je leven krijgt er een nieuw tweede spoor bij.

Vaak wil je die stap wel maken naar een nieuw leven, maar ben je bang voor de verandering en risico’s. Wees gerust, dit is een heel normale angst. Elke grote of kleine verandering in het leven brengt soms angsten met zich mee. Angsten beschermen je tegen het nemen van onnodige risico’s. Maar soms blijken je angsten ongegrond. Meestal heb je meer kracht dan je denkt om weer door te gaan, je uitdagingen te overwinnen.

Denk maar eens terug aan de grootste uitdagingen in je leven en/of je werk die je al eerder gehad hebt. Laat deze uitdagingen weer eens in je gedachten voorbij komen en voel even wat deze met je deden. Niet te lang, laat ze gewoon even rustig voorbij komen. Vraag je eens af welke je al eerder overwonnen hebt en hoe je dat gedaan hebt. Dacht je destijds in het begin dat het je zou lukken? Wat was de gedachte en/of actie die je heeft geholpen de uitdaging aan te gaan? Kun je die gedachte/actie nu weer gebruiken in de overstap naar een ander leven en/of baan? Of zoek je toch liever deskundige hulp van iemand die je kan coachen met de juiste vragen?

Wat je kan helpen de stappen naar je nieuwe leven te zetten

Je levensgeluk wordt bepaald door 6 belangrijke thema’s: persoonlijke groei, gezondheid, familie/vrienden, financiën, relatie en werk/carrière. Kleine of grote veranderingen in je leven vallen vaak binnen één of meerdere van deze thema’s. Deskundige hulp is dan echt geen overbodige luxe. Het is immers soms lastig om na zo’n verandering in je leven in je eentje de balans weer te vinden. Een beetje hulp kan je dan wel gebruiken. Waarom denk je dat topsporters allemaal een coach hebben? Maar ja, wat is dan de juiste deskundige hulp? Een zelfhulpboek, een therapeut, huisarts, coach, counselor, financieel adviseur, relatietherapie…

Buiten dat het een lastige keus is, spelen voor veel mensen ook vaak de kosten nog mee. Waarschijnlijk zoek je je rot op internet naar de juiste hulp en zie je door de bomen het bos niet meer. Als je dan uiteindelijk een verkeerde keus maakt, kan je èn teleurgesteld worden omdat je de verkeerde hulpverlener hebt gekozen èn ook nog eens heel veel geld kwijt zijn voor iets dat niet geholpen heeft. Het kan dus fijn zijn eerst wat meer van iemand te weten, lezen, horen of zien. Daarom zijn eerdere goede ervaringen van een bekende of vriend(in) met een arts, coach, therapeut e.d. vaak een goede reden voor iemand om voor dezelfde begeleider te kiezen. Maar wat nu als je niemand hebt of weet die eerdere ervaringen met je kan delen?

Hoe je je eigen coach in je tas of broekzak kunt hebben

Als je hulp nodig hebt die op één of meerdere gebieden aan je levensgeluk kan bijdragen, is het dus fijn als je je eerst goed kunt oriënteren. Iemand vinden die daarvoor is opgeleid en weet wat hij of zij doet. Hoe mooi zou het zijn als er iemand is die je in eerste instantie al kan helpen binnen jouw thema, zonder dat je daar de deur voor uit hoeft en dat het geld kost. Je eigen coach die je ieder moment kunt raadplegen, die je zelfs in je tas of broekzak bij je kunt hebben. Een coach die je een grote hoeveelheid tips en challenges kan geven en nog gratis ook…

Een illusie? Nee hoor, gelukkig niet. We hebben tegenwoordig toch bijna allemaal een smartphone en/of tablet bij ons? Dan kun je nu aan de slag met tips, challenges en activiteiten van professionele coaches en therapeuten aan de slag wanneer het jou uitkomt. Via een app die je gratis kunt downloaden. Een app met professionele coaches en therapeuten die hun kennis graag met jou delen, omdat zij jou een fijn leven gunnen.

De app kan natuurlijk nooit een echte coach vervangen. Je kunt wel uitzoeken wie en wat je aanspreekt. Als je behoefte hebt aan een persoonlijk gesprek of coaching op maat, kun je makkelijker kiezen wie bij jou past.

Gun jezelf dat cadeautje, stap uit die achtbaan! SAM is de helft van SAMen. Download nu de gratis app via deze linkjes App Store of Play Store of bekijk voor meer informatie de website.

Marijke Coert

Marijke Coert is Individueel- / Verandercoach en heeft zich gespecialiseerd in deskundige hulp bij eenzaamheid bij Faktor5, Jeannette Rijks.

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-