Wat te doen tegen eenzaamheid

“Tja, wat kunnen wij eigenlijk doen tegen eenzaamheid?” En wat doen andere organisaties hieraan?

Eigenlijk gebeurt er al heel veel in Nederland op het gebied van eenzaamheid. Ook heeft een aantal organisaties hun talenten al gebundeld. Er is zelfs een ‘Week tegen eenzaamheid’. In 2015 organiseert Coalitie Erbij deze week van 24 tot en met 30 september. Het is goed dat er zoveel aandacht voor eenzaamheid is. Wij doen er nog een schepje bovenop en gaan onderzoeken hoe het nou komt dat er zoveel mensen eenzaam zijn.

Eenzaamheid is nog steeds taboe! In deze tijd van openheid en transparantie durft men nog steeds geen blijk te geven dat men eenzaam is. Is het een soort schaamte? Is het niet gepast? Ongewenst? Te intiem? Ja, wij kunnen hier ook nog niet echt een antwoord op geven. Dus gaan we samen met eenzame ouderen aan de slag om de echte antwoorden op deze vragen te vinden.

Vanaf half september 2015 doen wij een onderzoek, met het praktische veld dat wij zelf creëren, naar de eenzame oudere(n). In dit verkennend onderzoek maken wij gebruik van de eenzaamheidschaal van hoogleraar Theo Van Tilburg en emiritus hoogleraar Jeny de Jong Gierveld. Maar, waar zitten de (echte) eenzamen? Aan de buitenkant zie je het natuurlijk niet. Onze wens is dan ook om deze doelgroep in kaart te brengen. Het liefst samen met partijen, die al in contact staan met deze doelgroep. Zelf vragen wij aan onze Achtzaam collega’s veel initiatief, creativiteit en inzet, om via hun eigen sociale netwerk op pad te gaan. Jij kan ook meedoen: zie onze vacatures. Met behulp van ons team van professionals gaan wij er alles aan doen om het thema eenzaamheid meer uit de taboesfeer te halen en de eenzaamheid draaglijker te maken. Hoe mooi zou het zijn als praten over eenzaamheid geen taboe meer is?

Daarnaast doen wij ook een behoeftenonderzoek. Want nu organiseren vele organisaties allerlei activiteiten. Ouderen kunnen ook zelf bellen naar organisaties, zoals bijvoorbeeld Sensoor. Maar…, wat als je als eenzame oudere géén initiatief wil of kan nemen? Of als de behoefte hier niet in wordt vervuld? Wat dan? Wat wil de oudere eigenlijk zelf dat er wordt gedaan? Wat hebben zij werkelijk nodig? Met ons behoefteonderzoek gaan we hier zeker de juiste antwoorden op vinden.

En al onze opgedane kennis leggen we – anoniem – vast met een geavanceerde ICT-tool, beschikbaar gesteld door Growtivity.  Op deze manier brengen wij heel scherp in kaart wat eenzamen ouderen echt nodig hebben om zich minder eenzaam te voelen. Zij krijgen hiermee ondersteuning in wat zij echt nodig hebben! Zorgvuldig opmerken, met aandacht voor datgene dat nodig is en dat is = Achtzaam.

Met een bezielende groet,

Grace Zonneveld

admin

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-