Week voor Achtzaamheid, Aalsmeer

Donderdag, 29 juni 2017

Ik ben vrijwilliger bij verschillende organisaties. Radio Aalsmeer, voorheen in het marketingteam van Crown Theater Aalsmeer en ook, al vanaf de oprichting ruim twee jaar geleden, voor Achtzaam. Een fantastische stichting die zich inzet voor de eenzamen onder ons. En dat zijn er nogal wat. Niet alleen ouderen. Het probleem speelt bij alle leeftijden.

Vorig jaar hebben zij derhalve de ‘Week voor Achtzaamheid’ in het leven geroepen; een week die draait om een aandachtsmomentje. Deze week was het de tweede keer dat de week werd georganiseerd. Door het hele land (van Hoogeveen tot Katwijk) werden er, door uitsluitend vrijwilligers, mooie momenten gecreëerd tussen jong en oud. De vraag of ik iets kon organiseren, kwam al maanden geleden. Dat wilde ik wel. Maar waar te beginnen?

Ik ben gaan bellen; eerst maar eens het Zorgcentrum Aelsmeer. Het leek mij de aangewezen plek. Vervolgens heb ik KDV Solidoe De Berenboot benaderd en ook zij wilden meewerken. Het leek mij leuk om de kindjes een mooie bloem te laten knutselen en die aan de ouderen te overhandigen.

Afgelopen donderdagmorgen was het zover. Tien kinderen in de leeftijd van rond de drie jaar kwamen aangelopen aan een touw met hun handjes aan gekleurde ringen, langs de Dorpsstraat naar het zorgcentrum op de hoek. Wat vertwijfeld kwamen ze binnen. Spannend hoor al die mensen. Laura van het zorgcentrum had lekkere limonade klaargezet en de koffie was bruin voor de bewoners. Tien enthousiaste dames die meteen een lach op hun gezicht kregen van die lieve ukkies. Iedereen werd ook blij van de heerlijke bosvruchtentaartjes die bakkerij Vooges voor deze gelegenheid had gesponsord. (Wat een lief gebaar).

En wethouder Ad Verburg, die ik regelmatig tegenkom en dus bereid had weten te vinden om even langs te komen, opende de ochtend met mooie woorden. Vervolgens werd er flink op los geknutseld. En niet alleen door de kinderen, nee, de dames hielpen waar ze konden. Jong en oud gingen om en om zitten en met lijm en stukjes stof werd er een heuse bloem gemaakt met groen blad en al. Een leuke bezigheid voor beide partijen. Wij konden alleen maar toekijken en hoefde weinig te doen dan alleen maar genieten van de blije interactie die ontstond.

Met ‘wij’ bedoel ik: Fleur (oprichtster Achtzaam), mijn moeder Marry Breur, drie leidsters van het zorgcentrum en drie leidster van De Berenboot. Ook was Erik de Rijk aanwezig als fotograaf die mooie plaatjes heeft weten te schieten. Na het knutselwerk, die de ouderen mochten meenemen voor op hun kamers, werden er nog een paar kinderliedjes gezongen, waarbij de handen omhoog gingen bij ‘Hoofd Schouders Knie en Teen’. “Gaan we nou weer naar Beerboot?” vroeg een ukkie. Hij had gelijk: Het was na een uur mooi geweest.

Voldaan werd de ochtend afgesloten. Ik voelde me zo gelukkig nadien. “Mooi is dit hè.” Zei Fleur, die juist door dit gevoel haar stichting samen met haar compagnon heeft opgestart. “Dit bedoel ik nou. Het is zo’n kleine moeite en het wordt zó gewaardeerd.” En dat is waar. Een klein beetje aandacht voor elkaar en dagen worden goedgemaakt. De uitspraak ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’ geldt voor jong en oud. Dat moge duidelijk zijn. Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze bijzondere ochtend en deze geweldige week (volgend jaar pak ik het zeker weer op) en ik sluit af met de woorden: ‘Achtzaam zijn, dat zouden meer mensen moeten doen!’

Miranda Gommans, vrijwilliger Achtzaam en eigenaar Miranda Gommans Tekst & Kantoor

Miranda Gommans

Miranda is eigenaar van Tekst & Kantoor, freelance tekstschrijver en columniste. Ook helpt ze vrijwillig het Crown Theater, Aalsmeer en steunt ze Stichting Achtzaam met social media & onze blogs.

“Door slimme verbanden te leggen, ontstaat er een beweging die bewust wordt van hoe we gezamenlijk kunnen bouwen aan een achtzame samenleving. Wij gooien de steen in de vijver en zetten daarmee  anderen aan om met ons de eenzaamheid aan te pakken.”

Fleur van den Horn

Logo Slider

+100%-